BOISTÖN HISTORIA
LUOTSISAAREN LUMOA
JA HISTORIAABoistön saarella on ammosina aikoina harrastettu kalastusta ja hylkeenpyyntiä. Luotsit aloittivat toimintansa saarella vuoden 1720 tienoilla. Vuonna 1892 saarelle rakennettiin nykyinen luotsitupa.
Boistö on kokenut ja nähnyt paljon Suomenlahden historiaa. Venäjän ja Ruotsin laivasto-osastot kävivät Suursaaren edustalla viisi suurta taistelua 1700-luvulla, jolloin otettiin mittaa sen ajan suurvaltasuhteista. Luotsit olivat näissäkin taisteluissa mukana vesialueiden asiantuntijoina, ja heidän merkityksensä niin sodissa kuin kauppamerenkulussa on ollut korvaamaton. Luotsien työ on ollut vaativissa meriolosuhteissa hengenvaarallista etenkin sota-aikoina.
Luotsien vaikutus Boistön saarella jatkui aina vuoteen 2003 saakka. Tämän jälkeen kaikki alueen luotsitoiminta keskittyi Orrengrundin saarelle Boistöstä lounaaseen.
Boistötä ovat 1900-luvulla asuttaneet myös merivartijat, rannikkotykistö ja Suomen Meripelastusseura. Rannikkotykistön vaikutus saareen oli vähäinen. Tästä ajasta saarelle jäi kuitenkin muistoksi tulenjohtotorni. Merivartijat poistuivat saarelta vuonna 1996, jonka jälkeen Meripelastusseura otti saaren käyttöönsä koulutuskeskukseksi. Meripelastuksen toiminta jatkui aina vuoteen 2006, kunnes tuli päätös siirtyä uusiin tiloihin Inkoon saaristoon.
Vuonna 2008 Boistössä alkoi uusi kausi laadukkaita kokous- ja juhlatilapalveluita tarjoavana yrityksenä saaristolaisperinteitä kunnioittaen.