LOKALERNA

BYGGNADERNA

Gästerna förfogar över tre stämningsfulla skärgårdsbyggnader: Lotshuset, Sjöbevakarnas hus och Strandbastun. Alla byggnaderna på lotsön har renoverats med miljövänliga metoder och med respekt för traditionerna. Lokalerna är inredda med äkta maritima antikviteter, arbeten av finländska textilkonstnärer och prisbelönta undervattensfotografier.

På den vidstående kartan ser du hur byggnaderna är placerade på den sju hektar stora ön.

Lotshuset är fint beläget på öns högsta klippa med den finaste havsutsikten. Härifrån övervakade lotsarna förr i tiden trafiken på farleden dygnet runt.

Sjöbevakarnas hus ligger nära hamnen. Härifrån var det lätt för sjöbevakarna att ge sig ut på patrull och utryckningar. I båtskjulet i hamnen, nuvarande Strandboden, förvarades roddbåtar och verktyg som användes vid underhåll av båtarna.

Strandbastun är öns nyaste byggnad, även om den handtimrade timmerstommen är nästan ett hundra år gammal. Byggnaden är ett konststycke inom traditionellt byggande och den färdigställdes med respekt för skärgårdsnaturen och traditionerna år 2009. Vi kompletterade bastubadets njutning ytterligare genom att år 2016 bygga en badtunna på Strandbastuns altan och en stadig badbrygga på stranden.

LOTSHUSET

Lotshuset erbjuder funktionella och värdiga sjöhistoriska ramar för alla slags tillställningar. Husets äldsta del, den äkta lotsstugan, stod klar år 1892. I stugan finns en stämningsfull brasa och mjuka fåtöljer. Byggnaden har byggts ut i ett senare skede. Den har renoverats komplett med respekt för traditionerna och utrustats med modern teknik och moderna bekvämligheter. Runt borden i Lotshusets storstuga får 30 middagsgäster plats.

I Lotshuset finns sju trivsamt inredda dubbelrum, två av dem sviter. Rummen har en fantastisk utsikt över havet. I Lotshuset finns plats för 14 gäster.

I Lotshuset finns öns huvudkök där vi tillreder gourmetmåltiderna.

SJÖBEVAKARNAS HUS

Sjöbevakarnas hus byggdes på 1950-talet, då en sjöbevakningsstation inrättades på ön. Byggnaden har renoverats genomgående till en trivsam och välfungerande konferens- och logibyggnad.

Konferensrummet i Sjöbevakarnas hus erbjuder hemtrevliga utrymmen och modern teknik både för mindre möten och för större kurser. Vid de mobila borden finns gott om plats för en grupp på 30 personer.

I byggnaden finns sju sovrum och 15 bäddar. På husets nedervåning har man byggt en trivsam gillestuga, ett omklädningsrum, en vedeldad/elektrisk bastu och duschrum för åtta personer. Huset har huvudsak utsikt mot hamnen och havet.

STRANDBASTUN OCH BAD

Den ståtliga, timrade Strandbastun är Boistös senaste pärla. Ur den för hand murade, ackumulerande bastuugnens eldstad stiger en njutningsfull värme som man minns länge. Det tar en lång tid att värma upp tusen kilogram sten. Därför börjar vi elda en dag före bastubadet och värmen räcker ända till följande morgon. På bastulaven av asp finns plats för tolv personer. Från bastuns värme kan man ta ett svalkande dopp i havet eller koppla av i bad.

I Strandbastuns gillestuga som har högt till tak finns för hand snickrade bord, runt vilka en grupp på 18 personer kan konferera eller äta.

Vid Strandbastun finns en idyllisk kammare för två och i gillestugan finns sovplatser för två.

HAMNEN OCH STRANDBODEN

Den stadiga bryggan med timmerstomme tar emot gästerna som anländer till ön. Öns skyddade hamn kan lätt anläggas även med en större förbindelsebåt. Boistö lotsö har två egna förbindelsebåtar. På sommaren görs sjöfärden från Tallbacka brygga i Lovisa till Boistö tryggt med Boistös Kulkuri och på vintern med den äkta lotsbåten, Boistös Kutter.

Välkomstskålen kan utbringas i den i maritim stil inredda Strandboden. På sommaren kan man ordna till exempel dans på bryggan och i Strandboden.

STRANDGRILLEN

Öns skyddade grillplats var redan de föregående invånarnas, sjöbevakarnas och sjöräddarnas, favoritplats. Strandgrillen har rustats upp till en trivsam lägerplats där man kan tillreda och servera mellanmål, lunch eller kvällsmål vid havet.

LADDA NED BOTTENPLAN